PDA

Виж пълна версия : GLOBUL пуска смарфон с Android



blacksnoopy
16.09.10., 17:36
GLOBUL обяви, че вече предлага на клиентите си един от най-достъпните в ценово отношение 3G смартфони на българския пазар - модела GLOBUL Q1. Това е първият мобилен телефон, брандиран с марката на оператора, а досега го познавахме под името ZTE Racer. GLOBUL Q1 работи с операционната система Android 2.1, притежава 2,8" чувствителен на допир дисплей, 3,2МР камера с автофокус, MP3 плеър, FM радио и Wi-Fi свързаност. Телефонът е снабден също така с Bluetooth, USB порт, microSD слот и A-GPS приемник. Смартфонът с марката GLOBUL е първият мобилен телефон на пазара, който се продава с доживотна гаранция за апарата. Устройството върви в комплект с 2GB microSD карта. GLOBUL Q1 се предлага във всички магазини на оператора и официалните партньори на цена от 2,90 лв. на месец при сключване на нов двугодишен договор за абонаментната програма GLOBUL Web&Talk Ultra. Офертата е валидна за настоящи абонати на оператора.

http://www.mobilebulgaria.com/news/17162/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD-%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-globul

http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news_pics/2010/09/p2_11865.jpg

dijon
17.09.10., 10:38
Брех, тея глобул ще променят България. : ) Това е много хубаво. Само трябва да поработят още върху характеристиките му и ще дръпнат много на пазара сред смартфоните и мобилните оператори.

logmax
17.09.10., 11:44
Цената при заплащане в брой е 49.00 лв.
Това мисля че го превръща в най-евтиния андроид телефон на пазара. Е като се има предвид че тази цена е с абонаментен план GLOBUL Web&Talk Ultra който 54,90 лв на месец. И то какво излиза първата месечна такса по голяма от стойността на апарата. :D :D :D

countnazgul
17.09.10., 12:54
А някакви други характеристики знаят ли се? (CPU, RAM ...)

nachev
17.09.10., 13:40
Както винаги нашите оператори не могат да си надвият над желанието да оскубят клиентите си. Лично мнение, но ако човек иска да плаща по 55 лв на месец за план, тогава едва ли ще си избере точно този модел телефон. Същото като на Виваком предложението за план от 70 лв/месец, в който имаше 100 МБ. Добре, че го коригираха, че щяха да им се смеят.
Та ако цените за план за този апарат бяха по-нормални, със сигурност щях да го взема на жена ми. А сега сори ама да си го държат.

Tiger VI
17.09.10., 22:39
На каква цена ще е с други тарифи? В прессъобщението е обявена само цена с най-скъпата тарифа.
Posted via Mobile Device

blacksnoopy
17.09.10., 23:11
На каква цена ще е с други тарифи?

не намирам информация на сайта им http://globul.bg/bg/promotion.html?id=3562

dijon
18.09.10., 19:41
395лв. без тарифа, питах днес в един мижав офис. Но не можаха да ми кажат нищо за процесор и рам.

xts
18.09.10., 21:43
По всичко личи, че апаратът е ZTE Racer.
http://www.gsmarena.com/zte_racer-3423.php

OS: Android OS, v2.1 (Eclair)
CPU: Qualcomm MSM 7227 600 MHz processor
Screen: 240 x 320 pixels, 2.8 inches
Memory: 256 MB RAM, 256 MB ROM, MicroSD
Camera: 3.15 MP, 2048x1536 pixels, autofocus

freeze
21.09.10., 02:04
Процесорът е като на SE X10 Mini
Доста по-бърз (2х на Linpack, субективно още повече) спрямо Dream/Magic/Hero.

ivpo
03.10.10., 11:26
Купих на сина ми въпросния Q1. Младежът остана очарован, но не сетих, че моят телефон HTC HD2 в началото се connect-ваше с квото се сети, поради което сметката ми набъбна доста, та реших да си спестя това "удоволствие" с тел на сина и да му забраня /на телефона/ всякакви интернет волности през Globul, ама изобщо не мога да се оправя :(
Ще съм ви безкрайно благодарен за някой и друг съвет.

SufferMe
03.10.10., 12:54
Браво на Globul нека бъдат революционерите в Българският пазар ! И нека очакваме малко повече модификации по този смартфон!

Dex
03.10.10., 13:09
@ ivpo (http://www.all4android.com/forum/member.php?u=4596) Привет,

и добре дошъл във форума,

най-добрия вариант да забраниш на телефона да ползва GPRS е да изкл. GPRS Access-а на SIM картата, което би трябвало да можеш да направиш от self-service менюто ( не знам дали Globul имат такова ) или през IVR-а им. Ако през него няма такава възможност, избери опцията за връзка със сътрудник ( оператор ) и им кажи, че желаеш да спреш GPRS достъпа на SIM картата. (* ако ти кажат, че такава възможност няма и ти предложат да си изтриеш настройките от телефона, най-вероятно това не е така, а имат вътршна процедура, която им забранява да деактивират услугата. )
Можеш да опиташ да ги убедиш, но ако все пак ти откажат, тогава ще се насочим към самия апарат. За да може телефона да достъва интернет, му е нужен профил който съдържа най-малко name и apn ( access point name ) . Принципно за по-интелигентните операционни системи каквато е Android, не е нужно нищо друго освен името и точката за достъп ... e това зависи и от типа на профила де ( Internet, WAP, MMS, Streaming ) ... всъщност най-вече зависи от оператора и това как са направени настройките на системата им ... nevermind отплеснах се ... така тъй като телефона за който говорим е брандиран, това със сигурност ознначава, че профилите за интернет / ммс идват pre-installed и телефона още в началото ще почне да прави трафик ( освен ако wi-fi то не е вкл., защото то е приоритетно ) та на Android 2.1 настройките се намират в Settings / Wireless & Networks / Mobile Networks / Access Point Names ... кликаш на профила който искаш да изтриеш ( най-вероятно ще има два профила, един за интернет и един за ммс ), кликаш на меню бутона и избираш delete APN, ако пък не искаш да триеш профилите ( въпреки, че след soft reset те най-верояно ще се възстановят, можеш просто да махнеш отметката от Mobile Network ( намира се над Mobile Networks ) и телефона няма да може да прави трафик, докато не сложиш отметката отново. Това което съм написал се отнася за стандартен 2.1 Eclair, възможно е да има разлика на телефона за кото говорим с оглед на това , че е брандиран т.е. може да има направена customize-ция и нещо което се отнасия за някои брандирани телефони, но понеже не съм виждал такъв с Android до сега не знам ... - възможно да няма възможност за изтриване на APN-ите от телефона т.е. да е софтуерно забранено да ги триеш. Мисля, че това няма да е така, но все пак исках да го спомена.
Май поизписах доста глупости, дано съм ти бил полезен. Накратко ако не искат да ти спрат GPRS-а от картата, триеш настройките и се надяваш, че сина ти няма да ги направи сам. Ако няма възможност да се изтрият пиши пак.

@ SufferMe:

Всички български оператори ( и не само ) работят с ZTE и Huawei, и вече съвсем не е новост, даден модел на ZTE или Huawei да се брандира с логото на някой оператор и да се направят някои козметични customize-ции, които да накарат телефона да изглежда, все едно е направен от оператора. Globul не са револционери, защото такива телефони в България вече има.

SufferMe
03.10.10., 13:13
Поддържани честоти /MHz/ 3G, GSM 850/900/1800/1900

Размери /мм/ 102 / 55 / 14.5

Тегло /грама/ 100

Екран TFT сензорен (touchscreen), 65K цвята

Размери на екрана /px/ 240 / 320, 2.8 инча

Мелодии MP3, WAV

Вибрация Да

- MP3/MP4 медия плейър

Памет карта MicroSD 2 GB, включена в комплекта

- поддръжка на MicroSD карта до 8 GB
- 256 MB RAM, 256 MB ROM

SMS Да

Часовник Да

Будилник Да

Предаване на данни bps GPRS, HSDPA 7.2 Mbps

Игри Да

- ОС: Android 2.1
- 3 Mpx камера, авто фокус
- Bluetooth, WiFi, GPS с A-GPS, microUSB
- стерео FM радио, изход за 3.5мм слушалки; високоговорител
- органайзер, преглед на документи

Батерия 1000 mAh

В режим на готовност /часа/ 180

В режим на разговор /часа/ 3.5

малко инфо за вас :-p

dessyteneva
03.10.10., 13:37
Купих на сина ми въпросния Q1. Младежът остана очарован, но не сетих, че моят телефон HTC HD2 в началото се connect-ваше с квото се сети, поради което сметката ми набъбна доста, та реших да си спестя това "удоволствие" с тел на сина и да му забраня /на телефона/ всякакви интернет волности през Globul, ама изобщо не мога да се оправя :(
Ще съм ви безкрайно благодарен за някой и друг съвет.
А не е ли по-лесно,вместо всички тези каскади да му пуснеш един допълнителен пакет за интернет за 2,50-10мв на максимална скорост+неограничен трафик след това на 128 kbps?
Ето линк към страницата и пакетите да прецениш сам
http://www.globul.bg/bg/postpaid.18.html?posm=18

ivpo
03.10.10., 15:36
Благодаря ви за посрещането и за съветите.
Мислех си, че аз съм в грешка, но най-вероятно е забранено софтуерно да трия квото и за е по интернет настройките. Обаждах се на оператора, ходих и в Германос, но и те не са на ясно. Обясниха ми, че трябва да отида в работен ден за да звъннат в сервиза.
Това за допълнителния пакет за интернет е идейно, благодаря. Все пак бих искал избора на нет да е мой, а не на Globul

dessyteneva
03.10.10., 15:42
Можеш да пробваш APNDroid от маркета-има уиджет,който като го цъкнеш спира или пуска нета.Има вариант и да не сработи,както при галакси ес,но ще трябва да си пробваш,твоя телефон не е много разпространен още и не знам дали ще работи на него.Само имай предвид,че ако решиш да го разинсталираш или ъпдейтваш нета трябва да е включен,в противен случай изтрива аpn-настройките.

mahaji
07.10.10., 10:19
Аз също имам този телефон от около 2-3 седмици. Продават го само с пакети Web & Talk. Това че в рекламата се предлага за 49 лева при такса от 54,90 лева на месец е долен маркетингов трик на оператора. Аз например си го купих за 179 лева с пакет Web & Talk Start (месечна такса 19,90 лв, неограничени МБ - от които първите 250 на максимална скорост, 1500 минути към всички номера от мрежата на ГлоБул), като подписах договор за 1 година. За 2 години цената му е 149 лв. с въпросната програма.

Колкото до телефона, харесва ми и си оправдава цената. Може би недостатъка му е слабата батерия...

Ще се радвам да обменя опит с други притежатели на този телефон, тъй като все още прохождам в дебрите на новата ОС "Андроид".

Horror
07.10.10., 13:16
Е, ти си го взел с най-ниската от Web&Talk тарифите - нормално е там цената на апрата да е по-различна. При Web&Talk Ultra си е колкото го рекламират.

mahaji
07.10.10., 14:12
Е, ти си го взел с най-ниската от Web&Talk тарифите - нормално е там цената на апрата да е по-различна. При Web&Talk Ultra си е колкото го рекламират.

Това наистина е така. Аз исках да кажа само, че се споменава само тази цена и тази тарифа, като че ли няма други опции...

Tiger VI
08.10.10., 10:10
... реших да си спестя това "удоволствие" с тел на сина и да му забраня /на телефона/ всякакви интернет волности през Globul...

Най-лесното решение е допълнителен пакет за 2.50 (повтарям се). Така рискът от големи сметки от трафик се свежда до нула.

Вариант е да изключиш интернета, но щом ти можеш, синът ти може по същия начин да го включи.

Settings/Wireless&networks/Mobile network - на моя телефон с това се изключва и включва трафика през GSM мрежата. В маркета има уиджет който изпълнява същото действие.

bgeorgiev
20.10.10., 14:15
Здравейте, и аз имам този телефон.
Реших проблема с нежелания трафик като направих нова точка за достъп без настройки само с име и избрах нея .

two-nine
20.10.10., 20:36
APNDroid <- много лесно и удобно ;) отделно си сложих и widget - контрол на батерията - спира и пуска разните благинки на телефона ;)

kazakoff
24.10.10., 16:37
И аз си взех едно такова телефонче за 120 лв (на тарифа 35 лв/месец). Много съм доволен. Качих му навигация Sygic (работи без грешка). Колкото до нета, има начини да се забрани автосинхронизацията на акаунтите или пък да му се окаже да влиза в мрежата само при наличие на WI-FI например и т.н.

katimeri
24.10.10., 17:01
Честито на всички, купили си вече глобулчето :)
Аз мисля да си го купя, но имам един въпрос: наистина ли всички приложения, които са изтеглени от Андроид маркета могат да се записват само на паметта на телефона, а не на MicroSD картата? Защото при представянето на Фройо представиха записа на MicroSD картата като нещо ново... :emo_im_undecided:

oteca
25.10.10., 00:31
Могат ли да се качват и други навигации, примерно Гармин или Игол????

danchoy
25.10.10., 09:20
Честито на всички, купили си вече глобулчето :)
Аз мисля да си го купя, но имам един въпрос: наистина ли всички приложения, които са изтеглени от Андроид маркета могат да се записват само на паметта на телефона, а не на MicroSD картата? Защото при представянето на Фройо представиха записа на MicroSD картата като нещо ново... :emo_im_undecided:


записват се в microSD(card) без проблем ;):emo_im_cool:

J`E`K`O
25.10.10., 09:28
Това с Андроид 2.2 ли е, че да се записват на SD картата!?

Гармин все още няма официално за Андроид. iGo (ако това имеш в предвид под "игол") има, аз използвам нея, но не знам дали става за 2.8-инчов екран.

dessyteneva
25.10.10., 09:47
Вече има арк и за 240*320 и за 480*800 за igo-то.

bgeorgiev
25.10.10., 09:48
APNDroid <- много лесно и удобно ;) отделно си сложих и widget - контрол на батерията - спира и пуска разните благинки на телефона ;)

Аз пробвах APNDroid , но като спра GPRS - а няма пускане докато не деинсталирам програмата.
Ти каква версия сложи иска ли някакви настройки?

bgeorgiev
25.10.10., 09:49
Вече има арк и за 240*320 и за 480*800 за igo-то.

Дай линк за 240*320.

dessyteneva
25.10.10., 09:57
Дай линк за 240*320.

Имаш ЛС.

oteca
25.10.10., 14:20
Цитат:Първоначално публикувано от dessyteneva
Вече има арк и за 240*320 и за 480*800 за igo-то.

Дай линк за 240*320.

dessyteneva
25.10.10., 14:39
Цитат:Първоначално публикувано от dessyteneva
Вече има арк и за 240*320 и за 480*800 за igo-то.

Дай линк за 240*320.
Как не разбрахте,че тук такива линкове не се публикуват!Пращам на ЛС.

oteca
25.10.10., 19:21
Как не разбрахте,че тук такива линкове не се публикуват!Пращам на ЛС.

Мерси:)

danchoy
26.10.10., 01:30
Това с Андроид 2.2 ли е, че да се записват на SD картата!?

Гармин все още няма официално за Андроид. iGo (ако това имеш в предвид под "игол") има, аз използвам нея, но не знам дали става за 2.8-инчов екран.

на 2.1 съм и се записват в SD(card)

mooncalf
26.10.10., 11:24
Така за мераклиите за root.
Значи не съм го пробвал лично но хората споделят, че става !!

Теглете това -- UniversalAndroot-1.6.2-beta5 (http://www.4shared.com/get/Xk7Ykmi9/UniversalAndroot-162-beta5.html;jsessionid=F9332C794FD6679A16D3CCE69560 D8F5.dc216) и го качвате на телефона и го стартирате като преди това сте направили това -- Settings -> Apllications -> Enbale 'Unknown Sources'.

Ако нямате как да го качите на телефона си от PC, този линк ---> http://bit.ly/aa4jxJ е за сваляне от браузъра на телефона.
Ето ви и QR код ако си имате скенер ..

http://software2tech.com/wp-content/uploads/2010/08/UniversalAndroot1.6.2beta5_thumb.jpg


Инсталирате и стартирате.

http://software2tech.com/wp-content/uploads/2010/08/Universal-androot-beta-5.jpg

И после споделяте какъв е ефекта :) УСПЕХ.

Източник [APP] [ROOT] 1-click root for N1 (Latest ver: 1.6.2 beta 5) (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=747598&highlight=zte)

danchoy
26.10.10., 18:27
Kakvto tochno e tova ystroistvo ili app ako moga da kaja, ne sym zapoznat

Mod edit: Пиши на Български!

Svetlinsem

two-nine
27.10.10., 07:00
С Universal Androot УЖ се root-на, но не можах да подкарам Root Explorer, а с Astro не ми даде да гледам в папк root. Някакви други идеи? :)

mahaji
27.10.10., 15:26
Този Q1 има ли изобщо възможност за дефиниране на mp3 файл като рингтон за звънене? Преди малко реших да сменя мелодията с файл от компютъра, но не виждам откъде може да стане това...

П.П. Справих се бързо с проблема, оказа се е че имало програми за всичко :D

two-nine
28.10.10., 00:45
:D просто по пускаш през Music Player-а и го сетваш като рингтон през менюто ;)

danchoy
28.10.10., 16:18
Този Q1 има ли изобщо възможност за дефиниране на mp3 файл като рингтон за звънене? Преди малко реших да сменя мелодията с файл от компютъра, но не виждам откъде може да стане това...

П.П. Справих се бързо с проблема, оказа се е че имало програми за всичко :D

даже не е с програма (*)

two-nine
29.10.10., 03:16
Да ни е честит раздела :)