PDA

Виж пълна версия : Reverse USB Tethering или как да пуснем интернет на телефона от PC



mooncalf
18.01.11., 22:54
Така това е за хора които нямат дата план, но им трябва интернет на телефона и разполагат единствено с компютър свързан с интернет и USB кабел. Знам, че рядко се среща такава комбинация но ситуации всякакви.

Как става и какво ви трябва:

* Android 2.2 (или по-стара версия с root и tethering app)
* ADB от Android SDK, или rooted Android 2.2 с терминал емулатор в root mode.

Стъпка 1:

За Windows: Инсталирайте USB драйверите за телефона си от Android SDK или тези които си вървят с телефона.
( И за Lunux става но сега няма да се спирам на него)

Стъпка 2:

От телефона: Свържете USB cкабеал и активирайте USB Tethering (Menu> Settings>Wireless & networks>Tethering и слагате отметка на USB thethering. Ще видите нов network interface, който ще се инсталира сам.

http://www.all4android.com/forum/attachment.php?attachmentid=925&stc=1&d=1295383280

Стъпка 3:

Отидете в Network Connections и направете Bridge(Мостова връзка) на 2-а network интерфейса, би трябвало да знаете как но:
Маркирате LAN картата (в моя случай Realtek нещо си) задържате Ctrl и избирате интерфейса на телефона (в моя случай HTC нещо си), десен бутон на някой от двете и избирате Bridge.

http://www.all4android.com/forum/attachment.php?attachmentid=926&stc=1&d=1295383289

След като Bridge се осъществи, ако интернета спре на компютъра, от менюто на Bridge избере LAN-а и му задайте ръчно IP адресите. (при мен не искаше Bridge-а да си вземе IP по DHCP, на Windows XP, на Windows 7 не се наложи да правя допълнителни настройки). След като сте го направили отворете браузър да видите имате ли нет на компютъра. Ако всичко е ОК, продължавате.

Стъпка 4:

Задаване на IP на USB:

Отваряте терминал емулатор от телефона и пишете следната команда (ако нямате терминал емулатор трябва да се сдобиете с такъв, още преди да започнете всичко):


su - натискате Enter
netcfg usb0 dhcp - натискате Enter


Това е вече трябва да имате интернет на браузъра на телефона.

Стъпка 5:

За да спрете reverse-tethering-а, спрете или премахнете Bridge интерфейса от компютъра.
После от телефона махнете отметката на USB Tethering.
Готово.


П.П.
Интернет имаше отварях всякакви страници, но от Маркета не можах да сваля нищо.


П.П1.
А ето тук ---> Как да ползваме Ad-hoc Мрежи (http://www.all4android.com/forum/showpost.php?p=24866&postcount=3) с тази програма, ако имате Wireless на компютъра, можете да го пуснете безжично.

SufferMe
19.01.11., 05:48
Казвам пак AD HOC мрежите не се засичат от телефоните.

mooncalf
19.01.11., 10:03
@SufferMe, а тествал ли си ги? Защото 99% от нещата които съм писал във форума съм ги тествал. И двете предложения горе работят на 100%, тествани са лично от мен, на 2 различни компютъра.

SufferMe
19.01.11., 13:01
Точно това направих, още като си зех ЛГ-то тествах веднага ад хок-а никакви постижения с него .....
също е тествано на други смартфони :)

mooncalf
19.01.11., 13:13
Ха и к'о излиза, че на HTC работи, а на LG не, какъв е другия смартфон, да го сложа и него в графа не работещ ;)

iuly_vn
17.03.11., 01:06
Имам един въпрос. Ползвам 250мб трафик от оператора. В същото време имам своя мрежа зад рутер. Свързвам телефона чрез USB кабел към PC /Windows XP/ което е зад рутера, настройвам телефона /desire hd/ на транзитна връзка с поставяне на отметка и махам отметките на мобилните мрежи. С това нета ми си тръгва на телефона, и на дисплея му се изписва че е свързан с кабел а не през GPRS-a. В нетуорк канекции се визуализира и лан 2 /HTC/, която си е на телефона. С това би трябвало нещата да са приключили. Забелязвам обаче, че телефонът не си е взел IP от рутера, а е пак с вътрешно но не от моята мрежа. Примерно, в моята мрежа имам раздадени IP-та от класа на 192.168.15 ... а на конзолата на HTC която е и лан 2 има IP с мрежа 192.168.99. 63 . Тоест това IP би следвало да е раздадено не от рутера ми, който съм го настроил през DHCP с мрежа 192.168.15 ... Та въпросът ми е, така тече ли ми трафик на телефона от глобул?! Не мисля че, след като съм направил настройките в телефона, тоест като съм прекъснал мобилния нет, би следвало пак да ми отразява трафик от оператора. Пък и забелязвам че отпуснатите ми 250 мб от оператора, бързо се стопяват. Имам собствена интернет кабелна мрежа по LAN, не кой знай какви, но достатъчни познания за да я подържам, но не ми е ясно защо IP-то ми е на чужда мрежа и как става номера като съм свързан с USB -кабел да имам интернет и пак да минава трафик през глобул.

П.П. Току що проведох разговор с техник от Глобул и ме уверяват, че няма как да ми тече трафик през тях, след като с отметките в телефона съм забранил мобилния интернет и съм разрешил кабелния с USB -то. Сега съм в шах, щото като гледам пък електронната фактура имам трафик във времето след полунощ, когато винаги съм на транзитен нет. Дадоха ми съвет и да проверя в дневника на телефона дали има отразени данни, ама още нр знам как да го намеря.

mooncalf
17.03.11., 10:50
За да си следиш мобилния нет, ползвай програмата - 3G Watchdog (http://www.appbrain.com/app/3g-watchdog/net.rgruet.android.g3watchdog), в момента в който използваш и 1Кбайт, там ще се отрази, и ще разбереш дали нета ти е от Глобул или не.
А телефона няма как да си вземе IP от router ти, защото не е вързан към него, а към компютъра ти :)
Дали компютъра е вързан към router или директно към някакъв WAN, е без значение, в случая компютъра ти се явява router-a за телефона, той дава IP на телефона ти.

iuly_vn
17.03.11., 19:57
Да, това ми е ясно че няма как да вземе IP от рутера, след като е вързан за компюръра. Малии колко тъп съм бил. Ами влязох в уинбокса на рутера, пуснах да дърпам приложение на телефона и веднага се отчете трафика в таблицата с клиенти на IP-то на моя комп. В друг случай обаче, се чудя защо в електронната ми фактура от сайта на Глобул, ми се отчита трафик в часовете когато съм ползвал USB входа за интернет връзка. Например от вчера до днес имам трафик 18МБ без да съм ползвал мобилен нет, с изключение на приложенията които се ъпдейтват автомарично. Не мисля че те, могат да ми навъртят такъв трафик за 24 часа. А са само тия от иригиналните настройки още като купувах телефона. Та си мисля сега, колко ли ни лъжат операторите.
А тая програма ще я дръпна да видя какъв трафик отчита на мобилния. :)