PDA

Виж пълна версия : SIP сметка и интернет телефония



JosifBG
13.03.10., 13:41
Аз си купих телефонен номер и чрез Sipdroid си провеждам разговори в цял свят като пич... качеството е супер и съм много доволен...
Отделно за Скайп ползвам Truphone for Android и съм много доволен. Качеството на връзката е супер.

При Sipdroid мога да го ползвам както през wifi така и през 3G&2G постоянно ми е включен и на практика имам и стационарен и фиксиран телефон в едно..
На фиксирания си имам стационарен номер и могат да ме избират както и аз да избирам. Ползвам предплатен пакет и всеки път когато ми намалее сметката си зареждам през epay.bg по 5лв. примерно и пей сърце :)

При Truphone for Android мога да го ползвам само през wifi и ми е напълно достатъчно...


Ето и малко статистика от проведените тестове:


http://img138.imageshack.us/img138/2622/29780054.png (http://img138.imageshack.us/i/29780054.png/)
http://img638.imageshack.us/img638/8916/pp1k.png (http://img638.imageshack.us/i/pp1k.png/)

nuralt
13.03.10., 14:07
@Josifbg Дай малко подробности моля те за телефонния номер. Примерно, таксува ли те СИП оператора когато те набират на купения номер? Може ли друг СИП оператор да се ползва с този номер? Колко се таксува входящо обаждане на обаждащия се? Какви са разходите (в МБ/мин разговор по EDGE или 3G)? При липса на обхват пренасочва ли се към гласова поща?

Искам да споделя, че аз ползвам СИП провайдъра voipraider.com (http://voipraider.com) и съм много доволен. При зареждане (като минималното е $10 без ДДС) получавате 90 дена безплатни обаждания към стационарни телефони на всяка точка в Света. След този период цените са много ама много ниски.

JosifBG
13.03.10., 14:12
Попромених малко началото на темата и преместих постовете от другата тема...

Hooligan
01.09.10., 17:16
Аз съм клиент от доста време, ползвам ги без проблем в къщи на mac и win 7 (netbook)
ползвах ги и на предишните ми телефони с win mob....
от седмица съм с mototola milestone, android 2.1
ползвам Sipdroid, проблема е, че не иска изобщо да се закачи. свети червено и това си е :( сигурен съм, че настройките с ами правилни, просто няма как да е от тях, защото на всякъде другаде ми работи...
някой да се е сблъсквал с подобен проблем, или да има нещо по конкретно при настройването на Sipdroid, или някаква несъвместимост с milestone :(((
ще се радвам ако някой ми помогне по този проблем.

btw, fring с addon-a за SIP работи без грешка, така, че проблема е изцяло в Sipdroid или мен :)

lubo777
01.09.10., 18:37
Аз съм клиент от доста време, ползвам ги без проблем в къщи на mac и win 7 (netbook)
ползвах ги и на предишните ми телефони с win mob....
от седмица съм с mototola milestone, android 2.1
ползвам Sipdroid, проблема е, че не иска изобщо да се закачи. свети червено и това си е :( сигурен съм, че настройките с ами правилни, просто няма как да е от тях, защото на всякъде другаде ми работи...
някой да се е сблъсквал с подобен проблем, или да има нещо по конкретно при настройването на Sipdroid, или някаква несъвместимост с milestone :(((
ще се радвам ако някой ми помогне по този проблем.

btw, fring с addon-a за SIP работи без грешка, така, че проблема е изцяло в Sipdroid или мен :)

SIPdroid работи перфектно, 100% е някоя дреболия в настройките.

Horror
01.09.10., 18:54
Jo, ти с какъв софт го търкаляш това на мак-а, гледам, че на сайта на тия симпатяги имат само софт за windows и linux?

lubo777
01.09.10., 19:19
преди няколко часа излезе и новата версия на SIPDroid (http://code.google.com/p/sipdroid/downloads/detail?name=Sipdroid-1.5.6.apk&can=2&q=), може да се изтегли от Market-a (http://code.google.com/p/sipdroid/downloads/detail?name=Sipdroid-1.5.6.apk&can=2&q=)
въпреки, че и старата версия работи ок, добре е да се ъпгрейдне b-)

Hooligan
01.09.10., 21:06
На мак аз лично ползвам - Telephone (http://code.google.com/p/telephone/)
много съм доволен, а съм пробвал и други

Hooligan
01.09.10., 21:21
SIPdroid работи перфектно, 100% е някоя дреболия в настройките.

Всичко по настройките е ОК, ъпдейтнах го току що и пак не може да се свърже :(
направо съм отчаян :(

Hooligan
01.09.10., 21:40
Хоп, пак съм аз :)
sorry, за многобройните коментари, оправи се, проблемът беше в това, че в графата CallerID си бях написал моя си caller id който ми е и в сайта ви, сега го оставих празно и всичко се оправи :)
Не е лошо да се знае, че не приема CallerID различен от името с което сте регистрирани (явно)

JosifBG
01.09.10., 23:09
Jo, ти с какъв софт го търкаляш това на мак-а, гледам, че на сайта на тия симпатяги имат само софт за windows и linux?

На Мака съм с Zoiper ама се каня от доста време да пробвам и други...

че има някой неща който ме дразнят в тоя софт...

Hooligan
02.09.10., 00:58
На Мака съм с Zoiper ама се каня от доста време да пробвам и други...

че има някой неща който ме дразнят в тоя софт...

Мани го тоя Zoiper, сложи си telephone, супер семпла програмка, връзва се с аddress вook-а, има смартдайлинг, приема разговори и няма нито една излишна екстра или нещо да ти липсва, ползвам я от 1-2 години вече, и съм провел часове разговори, нямам оплаквания от чуваемост, както и хората с които съм говорил (ма то това си зависи от доставчика де)

lubo777
02.09.10., 13:21
Хоп, пак съм аз :)
sorry, за многобройните коментари, оправи се, проблемът беше в това, че в графата CallerID си бях написал моя си caller id който ми е и в сайта ви, сега го оставих празно и всичко се оправи :)
Не е лошо да се знае, че не приема CallerID различен от името с което сте регистрирани (явно)

хммм, много странно, сега ще проверя точно как форматира SIP пакетите SIPDroid при сетната стойност в CallerID полето.

JosifBG
02.09.10., 23:05
Мани го тоя Zoiper, сложи си telephone, супер семпла програмка, връзва се с аddress вook-а, има смартдайлинг, приема разговори и няма нито една излишна екстра или нещо да ти липсва, ползвам я от 1-2 години вече, и съм провел часове разговори, нямам оплаквания от чуваемост, както и хората с които съм говорил (ма то това си зависи от доставчика де)

Вчера я инсталирах и чесно казано не съм особенно впечатлен... то на практика аз интерфейс не видях :)

Опитах да направя няколко рзлични обаждания без успех... а уж се беше регистрирало в мрежата на планет...

Hooligan
02.09.10., 23:57
Вчера я инсталирах и чесно казано не съм особенно впечатлен... то на практика аз интерфейс не видях :)

Опитах да направя няколко рзлични обаждания без успех... а уж се беше регистрирало в мрежата на планет...

аз ти казах - супер семпла!
върши само това за което е предназначена - телефония! няма изгъзици като видео и тем подобни, няма и кой знае какъв интерфейс, поле за писане на номер/човек, има смартдайлинг, почваш да пишеш и ти показва имената с тая буква или телефоните... друго какво ти трябва.
настройката е елементарна.
http://a.imageshack.us/img833/6091/picture1um.th.png (http://img833.imageshack.us/i/picture1um.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

lubo777
03.09.10., 07:55
Мани го тоя Zoiper, сложи си telephone, супер семпла програмка, връзва се с аddress вook-а, има смартдайлинг, приема разговори и няма нито една излишна екстра или нещо да ти липсва, ползвам я от 1-2 години вече, и съм провел часове разговори, нямам оплаквания от чуваемост, както и хората с които съм говорил (ма то това си зависи от доставчика де)


Вчера я инсталирах и чесно казано не съм особенно впечатлен... то на практика аз интерфейс не видях :)

Опитах да направя няколко рзлични обаждания без успех... а уж се беше регистрирало в мрежата на планет...

може ли линк към тази програма b-)
гугъл ми изкарва какви ли не телефонни неща ... =:)

Horror
03.09.10., 11:01
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/10905822

Hooligan
03.09.10., 14:25
http://code.google.com/p/telephone/
в някое от предишните ми мнения го имаше вече ;)

lubo777
03.09.10., 15:12
проблема е че освен Linux и един заблуден windows тук няма други ОС на разположение, за това и липсват инструкции за Mac.
Ще бъда много благодарен, яко някой може да направи няколко скриин шот-а и кратка инструкция на инсталацията и конфигурацията на telephone
Ръководството ще бъде качено на сайта.
~o)

Hooligan
03.09.10., 15:56
Имаш ги ; )

Sent from my Milestone using Tapatalk

Hooligan
03.09.10., 23:09
Опитах да направя няколко рзлични обаждания без успех... а уж се беше регистрирало в мрежата на планет...

явно си сложил последната версия... и аз я пробвах, наистина има проблеми, не иска да набира...
сложи си тази (http://trifonov.sytes.net/temp/Telephone/Telephone-0.14.3.dmg) аз съм с нея, дори не я ъпдейтвам. това е най читавата версия, върви на всичко и работи без грешка.


btw, яко разводнихме темата :)
не е ли по добре, да отсееш всичко в отделна, тук да оставиш само шапката и напиши за проблема ако си сложиш CallerID различен от юзернейма или да го оставиш празно...

lubo777
04.09.10., 19:19
Имаш ги ; )

Sent from my Milestone using Tapatalk

Благодаря много на Hooligan за съдействието :)

JosifBG
04.09.10., 21:09
Между другото аз попадна на една още по прилична програмка която чете контактите ти от адрес бука и за сега доста ми допада...

Казва се iSoftPhone
Може да я добавиш и нея ...ако ти трябват снимки и упътване свиркай

lubo777
04.09.10., 21:22
Между другото аз попадна на една още по прилична програмка която чете контактите ти от адрес бука и за сега доста ми допада...

Казва се iSoftPhone
Може да я добавиш и нея ...ако ти трябват снимки и упътване свиркай

100% ще ми трябват :)

lubo777
04.09.10., 21:47
...
btw, яко разводнихме темата :)
не е ли по добре, да отсееш всичко в отделна, тук да оставиш само шапката и напиши за проблема ако си сложиш CallerID различен от юзернейма или да го оставиш празно...

инструкциите в сайта са поправени, благодаря за ценната обратна връзка! =:)

Hooligan
18.09.10., 16:17
виж на какво попандах, имат за android, os x и т.н.
http://www.linphone.org/ може да излезе добро, знам ли ;)

lubo777
19.09.10., 23:08
виж на какво попандах, имат за android, os x и т.н.
http://www.linphone.org/ може да излезе добро, знам ли ;)

Благодаря за ценната информация! :)

тествах го под андрроид и работи много добре, но сипдроид повече ми пасва като интеграция с диалера и като цяло.
Linphone поддържа кодировка speex 16 и 8 kbit, докато сипдроид само 11kbit speex,
тествах два разговора с 11 и 8 kbit speex кодировка, странно, но нямаше разлика и двата разговора от по 1 минута "струваха" по половин мегабит (по-точно 0.49) Mbit. Надявам се скоро sipdroid да добавят и 8 kbit speex.

Що се отнася до Windows и Linux утре ще го тестваме, ако има интеграция в адрес бука на Mac (като telephone) и ако работи ок ще е супер също :)

Posted via Mobile Device

Hooligan
20.09.10., 19:23
За под OS X, по добре не питай :)
програмата работи с чрез едно извращение (mak ports) което няма да е разумно за обикновенният юзър :)
няма сми дори да се мъча да я инсталирам, после ще напълним една страница с писания кое как :)

Hooligan
23.09.10., 22:52
Гледам, че си сложил описание на cSIPsimple, ще кажеш ли с две думи как се представя спрямо sipdroid-a. Качества, телефония, интеграция и т.н. знаеш какво би ни интересувало...

а и btw, в сайта като дадеш на инструкции, дали ще натиснеш за сипдроид или за тази новата, излиза все една и съща страница, с обясненията за cSIPsimple :)
явно като си пускал това ръководство си омазал без да искаш :)

поздрави

Hooligan
24.09.10., 14:23
Мерси за инфото ;)
това с vad ме кефи, за през 3G си е направо спестяване и то голямо :)
ще го почна и аз да го ползвам и ще поддържаме връзка за бъгове ;)

lubo777
29.09.10., 09:39
вчера открих нещо много ВАЖНО в настройките на cSIPsimple

Проблем: след поредния ъпгрейд на операционната система на телефона ми се оказа, че при връзка на телефона към WiFi и VoIP разговор, качеството на входящата VoIP телефония започна да се влошава много сериозно.
Появиха се някакви накъсвания, изчезваха цели думи, в дебъг версията на програмата, като се кликне на иконата i се виждше, че има загуби на пакети около 10% ...

Пълна мистерия, започнах да ровя подробно всякакви неща по настройките на WiFi рутера ми, той е d-link dir 300 с DD-WRT, който ползва DD-WRT знае колко МНОГО различни възможности предлага тази рутер ОС (QOS итн итн) :)
В един момент спрях интернета на всички които ползваха рутера, на рутера съм пуснал една WAP точка за достъп с висок приоритет и една свободна точка за достъп с нисък приоритет.
Не ... оказа се че не е в това проблема - загубите на пакети САМО за входящата телефония продължаваха ... почнах да си викам, за какво го купих тоя изгоден рутер (взех го за 48 лв с ДДС и го препоръчвам на всеки) :)
...
след инвестирани няколко часа в дебрите на DD-WRT :) взех, че престанах с ламерските глупости и пуснах един fping от компютъра ми и LAN към телефона ... оказа се нещо много безумно просто - при започване на разговор, дисплея на телефона изгасва, WiFi драйвера на телефона влиза в зловещ powersaving режим и качеството на телефонията се скапва ...

Решение на проблема:
1. включване на параметър в конфигурацията на cSIPsimple, който държи дисплея включен по време на разговора:
Menu / Settings / User Interface / Keep awake while on call
говорих с разработчика на програмата и той ми каза, че от последната версия насам този параметър е включен по подразбиране ... е при мен не беше, тъй като конфигурацията я бях правил на по-стара версия :)

2. Втори вариант (само за руутнати HTC Desire, вероятно работи и за Nexus One и други HTC телефони): ако искате при изгасен дисплей да имате пълноценна WiFi връзка и освен VoIP телефонията да работи ОК и всичко друго (онлайн радио итн), може да си свалите пачнат драйвер за WiFi картата на телефона от тук: [KERNEL] data streaming/VOIP in standby, wifi module for HTC's OTA 2.6.32.15 kernel (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=752856)

3. За всеки различен от HTC Desire руутнат Android телефон трябва да си свалите кърнъл сорса с версията работеща на телефона Ви и да патчнете WiFi драйвера с този патч (http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=8028615&postcount=18) и да си го прекомпилирате сами. Прoцеса въпреки, че изглежда малко плашещо и се ползват някакви странни думи като патч и кърнъл е много лесен и приятен дефакто. \:D/
Повече инфо как да си прекомпилирате модул за ядрото съответстващ на версията на ядро на Вашия телефон може да намерите тук (http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=8114938&postcount=133).

Hooligan
29.09.10., 10:15
A не беше ли по лесно, от wifi sleep policy-то да се даде на never :)

lubo777
29.09.10., 10:18
A не беше ли по лесно, от wifi sleep policy-то да се даде на never :)

дадено е много отдавна на never и точно в този режим работи така :)
поне при мен с OpenDesire 4.0.15

Hooligan
29.09.10., 10:22
Ясно, нещо не си върши работата значи ;)
Или cSIPsimple-a не го взима това "never" под внимание, или то изобщо не работи :)
При мен с включено "never" на wifi sleep policy-то, при гаснене на екрана wifi си работи идеално, имам си и voip и всичко което ползва нет...
нищо де, горното описание и идеално за всички с тоя проблем ;)

Поздрави

lubo777
29.09.10., 11:29
явно има значение "особеностите" на инсталирания РОМ :)

JosifBG
29.09.10., 12:04
явно има значение "особеностите" на инсталирания РОМ :)

Да май има такъв момент защото ми направи впечатление последно като качвах на Модако рома, че имах възможност да "сготвя" такъв който да е с подръжка на sleep policy и такъв без...

lubo777
29.09.10., 12:21
http://img638.imageshack.us/img638/8916/pp1k.png (http://img638.imageshack.us/i/pp1k.png/)

причината за дисконектването през 1 мин на SIPDroid, направило впечатление на JosifBG по време на неговите подробни и изчерпателни тестове (в първия постинг), е че SIPDroid се регистрирал към сървъра през 1 минута

---

P.S. (с риск да стана досаден :emo_im_undecided:) като гледам резултатите от тестовете на SIPDroid искам още веднъж да наблегна на преимуществото от страна 3G трафик на cSIPsimple:



- при разговори с cSIPsimple и изключен VAD (или през SIPDroid) 1 минута разговор изисква ~ 490 Kbit или имаме 1 Mbit за всеки 2 минути
- при разговори с cSIPsimple и включен VAD 1 минута разговор изисква ~ 370 Kbit или имаме 1,11 Mbit за всеки 3 минути - почти една трета повече ...

при всичките ни тестове VAD не се отразява осезаемо на качеството на разговора, а спестява сериозна част от 3G трафика \:D/

Hooligan
30.09.10., 18:38
От вчера и аз съм с cSIPsimple ;)
Лесна настройка, лесен за работа, интегрира се идеално, пита през gsm или sip да мине разговора, абе с две думи, идеален е ;)
това за VAD е огромен + за трафика през 3G. За сега махнах sipDroid-а и май няма да го ползвам повече :)

Поздрави

btw, телефонът ми е 4110708, ако някой иска да си пробва връзката или качеството на разговор и т.н.
или ако е хубава руса едрогърда мацка ;) нека ми се обади :)

radones
03.10.10., 15:14
Имам следния въпрос... Сега ползвам Сип телефония от Източна Телекомуникационна Компания АД - www.etcc.bg защото ползвам акаунт на приятел... Сравнявах цените и на другите Voip доставчици и си намерих по изгоден за мен SpectrumNet. Идеята ми е че тези фирми предлагат стандартен Voip но ето че имам Сип през etcc.bg . Въпроса ми е всеки ли Voip оператор може да ми даде нужните настройки за Сип?

radones
03.10.10., 15:31
И друго питане при esipSimple как си намирате контактите от телефонната книга?

nuralt
05.10.10., 11:14
вчера открих нещо много ВАЖНО в настройките на cSIPsimple

Проблем: .................

Хайде и аз да се оплача малко от тази програмка. Качих я и я настроих. Работи като пушка. Да обаче имах проблеми с нета. Оказа се, че има едно тикче "Lock WiFi" ;( не много приятно. Когато се подновява връзката причинява голямото неудобство да спира интернета към "Макчето" ми. След една седмица разправия с доставчика се разрових "случайно" в андроида и вуала.

Имайте го в предвид.

Поздрави

lubo777
05.10.10., 19:06
Хайде и аз да се оплача малко от тази програмка. Качих я и я настроих. Работи като пушка. Да обаче имах проблеми с нета. Оказа се, че има едно тикче "Lock WiFi" ;( не много приятно. Когато се подновява връзката причинява голямото неудобство да спира интернета към "Макчето" ми. След една седмица разправия с доставчика се разрових "случайно" в андроида и вуала.

Имайте го в предвид.

Поздрави

не разбрах как спира нета тази опция ... може ли малко повече инфо :-)
Posted via Mobile Device

lubo777
07.10.10., 07:03
Последната бета версия на cSIPsimple е преведена на български, ако искате да тествате и да помогнете в превода (коригиране итн) трябва да изтеглите тази или по-нова версия:
CSipSimple_0.00-13-04.apk (http://code.google.com/p/csipsimple/downloads/detail?name=CSipSimple_0.00-13-04.apk)

за да работи ок тази dev версия трябва преди инсталацията и да деинсталирате версията свалена от маркета, ако ползвате по-стара dev версия свалена директно от сайта няма нужда да я деинсталирате.
За да се ползва на български трябва в Settings / Language & keyboard settings / Select language трябва да сте избрали Bulgarian, ако българската локализация липсва в РОМ-а, който използвате можете лесно да я добавите с MoreLocale от маркета

P.S. има няколко фикса на превода, които ще се ъпдейтнат в следващата версия на програмата, но ще е супер ако тук пращате идеите за по-коректен превод :)

radones
16.10.10., 00:06
ПланетФоун как таксуват? До 60 секунда като минута и от там на секунда или до 30сек като 30сек. и от там на секунда?

lubo777
16.10.10., 12:44
ПланетФоун как таксуват? До 60 секунда като минута и от там на секунда или до 30сек като 30сек. и от там на секунда?

30 / 6

Hooligan
17.10.10., 18:39
Вчера излезе cSIPsimple 0.00-15, може да се свали от "Маркета"

radones
23.10.10., 14:47
ПланетПфоун могат ли да бъдат избирани от всички оператори? Примерно имал съм проблеми с Вивател?

Hooligan
23.10.10., 17:09
За момента имат свързаност с vivacom със сигурност, с globul мисля, че са в преговори (ако не са я пуснали дори, нямам тел да проверя) а с Mtel нямат със сигурност за момента.
Но нека Любо да каже най добре.

JosifBG
24.10.10., 02:44
Кофтито е, че като се избират мобилни телефони реално връзката минава през гейт и не се вижда реалния номер на планет...

lubo777
24.10.10., 07:45
от мобилните оператори с Виваком имаме свъраност от над половин година
с Глобул приключваме до 2 седмици
с Мтел сме в процес на изграждане на свързваността

Hooligan
24.10.10., 15:50
Кофтито е, че като се избират мобилни телефони реално връзката минава през гейт и не се вижда реалния номер на планет...

Това е така, само при тези оператори с които не е изградена свързаност. Например като звъниш на vivacom, се вижда твоя номер.
Както се разбра, скоро ще имаме свързаност и с другите оператори. :emo_im_cool:

radones
27.10.11., 23:38
от мобилните оператори с Виваком имаме свъраност от над половин година
с Глобул приключваме до 2 седмици
с Мтел сме в процес на изграждане на свързваността
А какво е положението сега?
Бях 1 година с Спектър Нет но нещо ми се оплакват , че ме чуват глухо от другата страна ... Искам да ги сменя...